Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2013

JANGKAAN MASA PROJEK

Salam.....

Saya selalu melihat jurutera baru yang bekerja dengan pihak kontraktor atau pemaju yang akan ditugaskan untuk membuat 'Project Planning' atau perancangan projek. Ini kerana tugas ini agak menyusahkan dan ia memerlukan kerja paperwork yang agak rumit. Biasanya, untuk projek JKR, JKR akan meminta perancangan projek samada diberikan dalam bentuk Microsoft Project atau Primevera atau program-program lain, saya rasa sekarang ni dah banyak klien yang akan meminta dibuatkan perancangan projek ini  . Apabila ditugaskan oleh pihak majikan dan apabila kita 'jurutera muda' bertanya, 'bagaimana nak buat?' jawapan cliche yang akan diberikan oleh majikan kita adalah, 'buat je, nanti kat site bukan ikut pun...., just nk tunjuk kat client je...'. Ini adalah jawapan biasa sebelum tender diserahkan kepada pihak klien atau JKR. 
Selepas projek dikurniakan kepada kontraktor, kontraktor biasanya akan revise semula project planning tersebut, dan tugas ini akan kem…

MOBILE CRANE TERBESAR DI DUNIA

1. Liebherr 13000
Liebherr 13000 adalah kren mobil konvensional paling berkuasa di dunia (maksud?; Ini adalah kren bergerak berbentuk asal, tidak berubah/ ortodok yang paling berkuasa dari segi kuasa angkatan), biasanya ia jarang digunakan di tapak pembinaan. Ia hanya digunakan di tapak power plant dan tapak oil and gas dimana mesin-mesin bersaiz besar yang memerlukan supercrane. Sebenarnya saya pun tak tahu sangat kenapa di power plant dan tapak oil and gas perlanukan crane sebegini, namun setahu saya kalau di dok-dok pembinaan kapal memang memerlukan kren sebegini.Fakta mengenainya. :-

Bear Individu (Berat tanpa fly jib/maksudnya berat badan sahaja; tayar dan enjin) = 70 tan (sama dengan berat 7 buah bas)

Kuasa = 1360 hp... enjin x perlu terlampau kuat kerana ia menggunakan kuasa hidralik. Bandingan kereta F1 menghasilkan kuasa 1000 hp

Enjin  = V8 silinder turbo power diesel engine.

Beban mengangkat : 3000 tan.(bersamaan 300 buah bas/ 2 buah Airbus A380 kapalterbang komersial terbes…