Khamis, 4 Julai 2013

MOBILE CRANE TERBESAR DI DUNIA

1. Liebherr 13000


Liebherr 13000 adalah kren mobil konvensional paling berkuasa di dunia (maksud?; Ini adalah kren bergerak berbentuk asal, tidak berubah/ ortodok yang paling berkuasa dari segi kuasa angkatan), biasanya ia jarang digunakan di tapak pembinaan. Ia hanya digunakan di tapak power plant dan tapak oil and gas dimana mesin-mesin bersaiz besar yang memerlukan supercrane. Sebenarnya saya pun tak tahu sangat kenapa di power plant dan tapak oil and gas perlanukan crane sebegini, namun setahu saya kalau di dok-dok pembinaan kapal memang memerlukan kren sebegini.Fakta mengenainya. :-

Bear Individu (Berat tanpa fly jib/maksudnya berat badan sahaja; tayar dan enjin) = 70 tan (sama dengan berat 7 buah bas)

Kuasa = 1360 hp... enjin x perlu terlampau kuat kerana ia menggunakan kuasa hidralik. Bandingan kereta F1 menghasilkan kuasa 1000 hp

Enjin  = V8 silinder turbo power diesel engine.

Beban mengangkat : 3000 tan.(bersamaan 300 buah bas/ 2 buah Airbus A380 kapalterbang komersial terbesar didunia)

Tinggi Kren (Ketinggian maksimum) = 260 meter

Ketinggian barang yang boleh diangkat = 240 meter (maksudnya boleh mengangkat barang sehingga ketinggian bangunan KOMTAR di Pulau Pinang yg dlm gambar tu cuma fly jib asal sahaja, ia boleh disambung lagi)

Di dalam kokpit terdapat 3 monitor komputer dan kamera di sekeliling kren untuk memerhatikan keadaan sekeliling, keadaan dalam kokpit seperti dalam kokpit kapal terbang.

Panjang kabel = 2 kilometer.

Lebar Keseluruhan = 16 meter (bersamaan 5 lorong jalan raya)

Panjang = 23 meter (bersamaan panjang 2 buah bas)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima Kasih untuk setiap ulasan.