Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2010

Premix (The Making of...)

Disambung semula……………………………..

Lepas suhu dah turun, bolehla dibuka untuk awam dan ditarok road marking, (line putih/kuning), dll. Ok, itu nanti kita bincangkan kalau ada kesempatan dan kalau saya masih bersemangat. Kali ni kita nak bincangkan pasal premix. Perasan x, saya Cuma cerita waktu premix tu dh dibawa ke tapak pembinaan dah dgn lori. Macamana premix tu dibuat? Macamana proses pencampuran minyak bitumen tu dgn batuan sampai blh jd hitam dan panas mcm tu…prosesnya agak senang. X terlalu sofistikated macam konkrit. Premix yg biasa digunakan dipanggil HMA(Hot Mix Asphalt). Ok pertama sekali, setahu saya, setakat ilmu yg saya ada, ada 2 jenis loji bancuhan premix.

Yg pertama, yg paling biasa sekali di Malaysia dan mudah didapati adalah drum-mix plant. Gambarnya mcm kt bwh.
Gambar dari vinayakequipments.com-India

Di sebelah kiri sekali tu cold-feed bins atau kalau terjemahan sebijik-sebijik jadi bekas makan-sejuk. Td gambar di luar Negara, bawah ni di Malaysia.

‘Bekas makan-sejuk’ ini be…