Sabtu, 17 Julai 2010

Slope (Part 2)

Bila kita dah baca tentang Part 1 sebelum ni kita rasa kita hidup dalam bahaya...... Memang ya, setiap cerun yg ditarah ada risikonya, bukan nak menakutkan. Tetapi itulah hakikatnya, apa sahaja yang berkaitan dgn bumi ada bahayanya. Sehebat mana pun Saintis/Jurutera, masih belum ada yang dapat mengagak bilakah dan di manakah gempa bumi dan tanah runtuh akan berlaku.... Itu bergantung kepada kuasa Allah S.W.T.
Keruntuhan tanah terjadi di setiap tempat di dunia, x semestinya cerun tersebut ditarah. Ini termasuklah di dalam hutan... Tetapi kalau dalam hutan tanah runtuh dan menghempap 2-3 ekor binatang, memang x masuk Buletin Utama. Tapi kalau terjadi di kawasan kediaman, ia akan menjadi Frontline. Dan ia akan lebih teruk jika cerun bukit tersebut ditarah.

"Bukankah Kami telah menjadikan bumi itu sebagai hamparan, dan gunung-gunung sebagai pasak?" An Naba 78 : 6-7


Apa akan jadi apabila pasaknya (peg) dicabut? Kita bayangkan kita pasang khemah dan kita letak 4 pasak di 4 penjuru. Kita cuba cabut 1 je pasak/peg. Apa akan jadi? Untung2 tahan khemah tu, kalau tidak runtuhla ia.... sama jugak macam bukit & gunung. Kalau kita runtuhkan pasak bumi, nasib kaulah....kalau ok, ok, kalau tidak jadilah mcam Bukit Antarabangsa.
Walaubagaimanapun, selepas kajian demi kajian dijalankan oleh pakar2, terima kasih pada teknologi sekurang2nya kita dapat bersedia dgn segala kemungkinan. BUKAN UNTUK MELAWAN KUASA TUHAN, tetapi untuk bersedia dgn apa sahaja kemungkinan. Gempa bumi kini boleh dikesan dengan tanda2nya, begitu juga dgn tanah runtuh. Teknologi dan kemajuan telah memungkinkan manusia memperbaiki cerun dan menambahbaikan cerun dari membahayakan manusia dan harta benda...
Jurutera telah mencuba pelbagai kaedah bergantung kepada jenis tanah di bukit, kecerunan, dan pelbagai kaedah untuk 'mengawal' cerun dari runtuh. Bagaimana kaedah dilakukan..... saksikan video di bawah;

Apabila jurutera tersebut telah memikirkan kaedah paling baik untuk menentukan apa yg patut digunakan. Dengan segera, kerja-kerja akan dijalankan kerana semakin lama ditunggu, semakin bahaya cerun tersebut.

Dalam kes ini saya akan membincangkan tentang Soil Nail dan Guniting.

Soil Nail berfungsi sbg pengukuh tanah. Ia akan dipakukan dengan mesin gerudi ke dalam tanah. Dimasukkan besi dan diisi dengan grout (grout adalah campuran simen, air dan pasir tanpa batu, kalau ada batu dipanggil konkrit), untuk mengisi ruang antara besi dan simen. Soil Nail berfungsi seolah memasakkan tanah cerun ke tanah bukit.... Macam pasak kita pasang untuk khemah, bukannya besi yg kuat atau tidak yg menjadi ukuran, tetapi geseran antara besi dan tanah tu yg utama. Makin kuat 'grip' antara tanah dan besi makin kurang keberangkalian untuk pasak tu tercabut.

Bagaimana Soil Nail dibuat, pertama sekali proses drilling atau menggerudi akan dilakukan, kedalaman penggerudian adalah bergantung kepada design di mana jurutera akan menentukan kedalaman sepatutnya pasak (soil nail) itu ditanam setelah possible sliding surface diketahui. Soil Nail perlulah dipasak melebihi possible slide line tadi jika tidak ia akan berfungsi. Biasanya, panjang Soil Nail adalah dalam 3, 6, 12. Kenapa panjangnya sedemikian? kerana besi panjangnya 12m, jadi kalau buat 6m, blh dpt 2, kalau 3m, blh dpt 4. Video di bawah ini menunjukkan proses penggerudian sedang dijalankan :-

  1. Selepas lubang digerudi, anchor akan dimasukkan, anchor ni bertindak sebagai sauh kepada tanah, biasanya besi Y25/32 akan digunakan. Besi/anchor ini ada yg dimasukkan terus ke dalam lubang dan ada yang dimasukkan ke dalam paip gelugur PVC/HDPE(PVC/HDPE corrugated pipe) berdiameter 100mm. Lupa saya nk ckp, biasanya lubang gerudi tu 100mm dia. Tujuan dimasukkan dlm paip gelugur adalah untuk mengelakkan terjadinya proses pengaratan. Kita x tau apa ada dlm tanah tu, mungkin ada poket udara/air.
  2. Seandainya besi anchor tersebut dimasukkan dlm paip, ia akan dipam dgn grout supaya besi tetap dalam kedudukannya di dalam paip tu. Selepas grout mengeras dlm paip (lbh krg 24 jam) ia akan dimasukkan dlm lubang tebukan tu, jgn tunggu lama2, takut lubang tebukan tu runtuh kat dlm, mcm sy ckp td, kita x tau apa ada dlm tanah.
  3. Bila dah dimasukkan ke dlm lubang gerudi, terus pam grout mcm dlm video kt bwh ni, paip yg ditolak-tarik tu adalah kabel yg menyalurkan grout le tu, pamnya kt belakang, perasan x ada besi terkeluar, tu maksudnya besi dh dimasukkan. Memang kene tolak-tarik untuk memastikan grout tu benar2 kene pada semua tempat terutamanya jika terjadi poket udara. (klu di full screen, akan nampak lebihan grout akan tumah ke luar, ini adalah normal, yg risaunya bila masukkan bnyk mana pun tetap x cukup, takut ada poket udara kt dalam)


Bila semuanya dh selesai, wall tersebut akan di 'gunite' kan.... atau dalam istilah saintifiknya Shotcrete... Apa tu, ia adalah proses menembak grout ke sesuatu permukaan, kaedah ini lebih mudah dari proses plastering atau melepa tapi permukaannya lebih kasar. Biasanya dinding bangunan pn ada yg di'shotcrete' namun jarang digunakan. Biasanya lebih bnyk digunakan di cerun2 bukit. Tujuannya adalah untuk menghalang air hujan yang turun melalui permukaan cerun menghakis permukaan tanah cerun tersebut dan seterusnya membuatkan cerun tadi tidak stabil....jadi apabila ada lapisan shotcrete, air hujan akan melalui atas permukaan konkrit dan terus ke bawah cerun. Video di bawah menunjukka proses shotcrete/guniting.



Biasanya, grout akan dibancuh di dahulu di bawah/di permukaan rata dan ditambah dgn bhn kimia untuk mengelakkan konkrit tersebut mengecut seandainya brlaku proses dehidrasi apabila tindakbalas kimia berlaku.



video di atas menunjukkan grout yg dibawa oleh lori dituang ke dalam pam gunite, pam ini kuasanya dijana oleh generator kuasa angin atau kuasa hidraulik akan mengepam grout ini ke permukaan cerun.

Bagi soil nail, kini telah ada teknologi terbaru di mana tidak perlu lagi proses menebuk, memasukkan besi dan grout. Teknologi ini berungsi seperti sebuah pistol di mana pelurunya ialah rod besi. Rod besi akan ditembak ke permukaan cerun seperti video di bawah.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima Kasih untuk setiap ulasan.