Langkau ke kandungan utama

Audit ISO 9001

Apabila mendengar perkataan audit sudah pastilah kesemua dari kita akan gerun mendengarnya, ini adalah kerana pada pandangan pembaca, auditor akan datang dan mencari kesalahan anda. Ini pandangan biasa diterima oleh Auditor. Namun percayalah, auditor mempunyai SOPnya dalam audit dan ISO adalah SOPnya.

Apabila auditor datang untuk meng'audit' syarikat pembaca, akan ada 4 soalan utama akan ditanya kepada process owner (apakah maksud proses owner? kerja harian yang anda lakukan).

a) Adakah proses tersebut dikenalpasti dan mempunyai prosedur?
b) Adakah tanggungjawab untuk kerja-kerja tersebut ditugaskan ke individu2 yang layak?
c) Adakah prosedur2 tersebut dilaksanakan dan dijaga?
d) Adakah proses efektif dalam mencapai keputusan?

Contoh (Non-conforming report atau NCR)

a) Adakah prosedur untuk NCR? (cth:- borang yg betul digunakan, mempunyai flowchart yang betul)
b) Adakah individu2 tertentu ditugaskan untuk menjaga proses2 tersebut? (cth:- DC untuk rekod, Engineer untuk responds, dll)
c) Adakah prosedur itu dilaksankan untuk setiap NCR? (cth:- jika tidak semua, sampel NCR)
d) Adakah proses efektif? (cth:- rekod NCR yang baik, dilaksanakan mengikut prosedur2)

Ada 3 jenis audit yang dilaksanakan :-

1. First party audit - dijalankan oleh syarikat dalaman untuk memastikan bahawa syarikat tersebut mematuhi keperluan dalam ISO (cth :- QAQC mengaudit Finance dll)

2. 2nd Party Audit - dijalankan oleh anda kepada sub-contractor, supplier atau laboratory yang dilantik oleh anda untuk memastikan dari masa ke semasa mematuhi kepada keperluan kontrak. Disaini akan timbul sedikit keraguan, dimana saya selalu bertemu dengan masalah dimana auditor mengaudit sub-contractor, supplier / laboratory (vendors) mengikut keperluan ISO. Ini adalah salah sebenarnya, biasanya kita audit vendors mengikut spesifikasi yang kita berikan kepada mereka. Contoh :- Kalau anda audit pembekal konkrit, bukan ISO 9001 menjadi rujukan, tetapi MS523 atau BS EN 206, sekiranya specification anda menyakan demikian.

3. 3rd party audit - adalah dijalankan oleh pihak certification body biasanya untuk mengeluarkan pensijilan samada ISO, BS, MS dll.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

NISBAH BANCUHAN KONKRIT

Bancuhan konkrit biasanya menjadi masalah bagi projek2 kecil... kerana biasanya projek2 kecil ini membuat bancuhan di tapak.... masalahnya berapakah nisbah bancuhan yg sebenar?? Kita juga banyak menghadapi masalah dalam google kerana google banyak memberi kaedah bancuhan dan bukan pengiraan.... Saya sendiri pernah berdepan dgn masalah di mana ada kontraktor berapakah bancuhan yg dibenarkan oleh JKR utk gred yg tertentu... masalahnya berpunca apabila kontraktor tidak mahu mengambil bekalan konkrit dari luar, kerana bekalan konkrit yg diperlukan adalah sedikit dan jauh dari tapak... maka penyelesaiannya adalah bancuhan sendiri.. namun bagaimana?? apakah nisbahnya?? Setiap rekaan bancuhan konkrit adalah berbeza2 mengikut bahan asalnya... agak susah untuk mengikut seperti dalam design mix yg diberikan oleh loji bancuhan kerana mereka menggunakan bahan kimia...sbg campuran lebih dikenali sebagai additive. Sya berikan kat sini nisbah bancuhan utk setiap gred, namun harus diingat... S

Premix

Kaedah membuat asas jalan ( roadbase ) hampir sama dengan kaedah subbase , cuma roadbase punya spesifikasi lebih detail dari subbase . Roadbase berfungsi sebagai penyebar beban kerana, beban tayar dari atas iaitu beban tumpu akan disebarkan ke bawah sehinggalah ke permukaan tanah. Mengikut formula yang kita belajar waktu ting. 5 fizik. P=F/A ( Pressure=Force/Area atau Tekanan=Daya/Luas). Kalau ikut formula tu makin luas kawasan, makin kurang daya yang ditanggung oleh tanah (subgrade). Jadi ketebalan setiap lapisan kerana semakin tebal sesuatu lapisan semakin jauhlah beban tersebar dan makin kurang tekanan yang diterima di atas tanah. Gambaran boleh disimpulkan melalui gambarajah di bawah. Daripada gambarajah di atas, Nampak kan makin tebal permukaan jalan atau roadbase , makin besar segitiga tu, jadi beban yang diagihkan dengan lebih seragam dan serata ke permukaan tanah. Mengikut Arahan Teknik Jalan 5/85 (‘kamus’ yang digunakan oleh jurutera jalan dalam merekabentuk jalan JKR, fungs

NISBAH BANCUHAN KONKRIT

Lean Concete G10 (Biasa digunakan sebagai konkrit melepa, tidak mempunyai kekuatan untuk menanggung beban) G10 ( 1 : 3.92 : 5.62) Cement : 50kg (1 bag) 20 mm Aggregate : 169kg 12.5 mm Aggregate : 112kg River sand : 196kg Total water :  44liter Fresh concrete density: 2398 Kg/M 3 G20 banyak digunakan untuk bangunan2 kecil, rumah setingkat, dll G20 ( 1 : 2.48 : 3.55)  Cement : 50kg (1 bag) 20 mm Aggregate : 107 kg 12.5 mm Aggregate : 71 kg River sand : 124 kg Total water : 28 liter Admixture : 350gram dimasukkan dalam simen (admixture bertujuan untuk menambah kebolehkerjaan konkrit) Fresh concrete density: 2430 Kg/ M 3 G25 banyak digunakan untuk bangunan-bangunan tinggi, sperti lebih dari setingkat dan mungkin juga digunakan di bangunan-bangunan tinggi. G25 ( 1 : 2.28 : 3.27) Cement : 50 Kg 20 mm Aggregate : 98 kg 12.5 mm Aggregate : 65.4 kg River sand : 114 kg Total water : 27.5 liter Admixture : 300 gram Fresh concrete density: 2414 Kg/ M 3 G30 ban